Saturejka  /Satureia Hortensis/

 

Užívaná část: Nať

 

Nať se sřezává v době květu od června do září. Suší se rychle ve stínu a při umělém sušení

nemá teplota překročit 35 stupňů.

Uchováváme ji v dobře uzavřené nádobě na suchém místě.

 

Saturejka má příjemnou kořenitou vůni a ostrou kořenitou chuť.

 

Je mírně antiseptická, upravuje nadýmání, zabraňuje tvorbě plynů, vzbuzuje chuť k jídlu, působí

protizánětlivě a je dobrým prostředkem proti hlístům.

 

 

Užití: 3 čajové lžičky na dva šálky vody 3x denně.

 

 

 

 

 

 

 

1. Bazalka - 2. Brutnák - 3. Heřmánek - 4. Kopřiva - 5. Koriandr - 6. Levandule - 7. Majoránka - 8. Máta kadeřavá - 9. Máta peprná

 - 10. Mateřídouška - 11. Meduňka - 12. Pampeliška - 13. Pelyněk - 14. Přeslička - 15. Růže šípková - 16. Saturejka - 17. Šalvěj

 

    

 

<<  zpět na úvod