|
Saturejka /Satureia Hortensis/
Užívaná část: Nať
Nať se sřezává v době květu od června do září. Suší se rychle ve stínu a při umělém sušení nemá teplota překročit 35 stupňů. Uchováváme ji v dobře uzavřené nádobě na suchém místě.
Saturejka má příjemnou kořenitou vůni a ostrou kořenitou chuť.
Je mírně antiseptická, upravuje nadýmání, zabraňuje tvorbě plynů, vzbuzuje chuť k jídlu, působí protizánětlivě a je dobrým prostředkem proti hlístům.
Užití: 3 čajové lžičky na dva šálky vody 3x denně.
1. Bazalka - 2. Brutnák - 3. Heřmánek - 4. Kopřiva - 5. Koriandr - 6. Levandule - 7. Majoránka - 8. Máta kadeřavá - 9. Máta peprná - 10. Mateřídouška - 11. Meduňka - 12. Pampeliška - 13. Pelyněk - 14. Přeslička - 15. Růže šípková - 16. Saturejka - 17. Šalvěj
<< zpět na úvod |
|