|
Kopřiva /Urtica dioica L./
Užívaná část: List, stonek a květ List a nať se sbírá od června do září, nejvhodnější jsou mladé kopřivy vysoké asi 20 cm. Suší se rychle a v tenké vrstvě ji můžeme jeden den sušit na slunci. Kopřiva je bez zápachu a chutná poněkud hořce. Působí především na krev, při potížích močení a zánětu vývodových cest močových. Pomáhá při revmatických onemocněních svalů a kloubů, dně, vodnatelnosti, svědivé onemocnění kůže, jaterních chorobách, onemocnění žlučníku, hemeroidech, zácpě, žaludečních křečích, zvracení a při padání vlasů. Jako tinktura se užívá k tišení bolestí při popáleninách 1 stupně.
Užití: Čaj – 3 čajové lžičky sušené, řezané natě na 2 sklenice vroucí vody a nechat 10 minut vyluhovat. Pijeme během dne po doušcích.
K mytí hlavy při padání vlasů – 3 až 5 lžiček listí přidáme do roztoku ½ l vody a ½ l octa a necháme vařit ½ hodiny. Tímto čajem si umyjte hlavu před spaním.
1. Bazalka - 2. Brutnák - 3. Heřmánek - 4. Kopřiva - 5. Koriandr - 6. Levandule - 7. Majoránka - 8. Máta kadeřavá - 9. Máta peprná - 10. Mateřídouška - 11. Meduňka - 12. Pampeliška - 13. Pelyněk - 14. Přeslička - 15. Růže šípková - 16. Saturejka - 17. Šalvěj
<< zpět na úvod |
|