Kopřiva  /Urtica dioica L./

 

Užívaná část: List, stonek a květ

List a nať se sbírá od června do září, nejvhodnější jsou mladé kopřivy vysoké asi 20 cm.

Suší se rychle a v tenké vrstvě ji můžeme jeden den sušit na slunci.

Kopřiva je bez zápachu a chutná poněkud hořce.

Působí především na krev, při potížích močení a zánětu vývodových cest močových.

Pomáhá při revmatických onemocněních svalů a kloubů, dně, vodnatelnosti, svědivé onemocnění

kůže, jaterních chorobách, onemocnění žlučníku, hemeroidech, zácpě, žaludečních křečích, zvracení

a při padání vlasů. Jako tinktura se užívá k tišení bolestí při popáleninách 1 stupně.

 

 

Užití: Čaj – 3 čajové lžičky sušené, řezané natě na 2 sklenice vroucí vody a nechat 10 minut

vyluhovat. Pijeme během dne po doušcích.

 

 

K mytí hlavy při padání vlasů – 3 až 5 lžiček listí přidáme do roztoku ½ l vody a ½ l octa a necháme

vařit ½ hodiny. Tímto čajem si umyjte hlavu před spaním.

 

 

 

 

 

 

1. Bazalka - 2. Brutnák - 3. Heřmánek - 4. Kopřiva - 5. Koriandr - 6. Levandule - 7. Majoránka - 8. Máta kadeřavá - 9. Máta peprná

 - 10. Mateřídouška - 11. Meduňka - 12. Pampeliška - 13. Pelyněk - 14. Přeslička - 15. Růže šípková - 16. Saturejka - 17. Šalvěj

 

 

 

<<  zpět na úvod