Levandule     /Lavandula spica L./

 

Užívaná část: Květ a nať

 

Sbírá se v červenci až v srpnu, ještě před úplným rozvinutím květu se větévky za suchého počasí

seřežou a suší se ve stínu. Potom se květy sdrhnou a zbaví příměsi.

 

Levandule má silně kořenitou vůni a chutná hořce.

 

Používá se jako prostředek mírně uklidňující nervy, také při bušení srdce, předrážděnosti, migréně,

závrati a nespavosti.

 

Zevně se používá do koupelí, při špatně se hojících ranách a jako mazání při revmatismu

a zánětech nervů.

 

 

Užití: Obden 3 čajové lžičky na 2 šálky vody.

 

 

 

 

 

 

1. Bazalka - 2. Brutnák - 3. Heřmánek - 4. Kopřiva - 5. Koriandr - 6. Levandule - 7. Majoránka - 8. Máta kadeřavá - 9. Máta peprná

 - 10. Mateřídouška - 11. Meduňka - 12. Pampeliška - 13. Pelyněk - 14. Přeslička - 15. Růže šípková - 16. Saturejka - 17. Šalvěj

 

 

 

 

<<  zpět na úvod