Máta peprná   /Menta piperita L./

 

Užívaná část: List nebo nať mladé kvetoucí vršky a listy.

 

Listy se sbírají na počátku květu v polední době od června do července, suší se ve stínu a rychle,

jinak listy začnou hnědnout.

 

Máta peprná má příjemný slabý pach a palčivě kořenitou chuť s chladivou příchutí.

 

Užívá se při poruchách trávení, průjmu, kataru žaludku a střev.

Při onemocnění žaludku na nervovém základě, žaludeční nevolnosti spojené se zvracením.

Dále působí při žlučových kamenech, tiší bolesti při jaterních a děložních křečích.

Také je dobrá proti mdlobám a bolestech hlavy a používá se i k inhalaci při rýmě, zánětu hrtanu

a průdušek.

 

Na revmatické onemocnění, migrény a bolesti zubů se používá jako Mátový olej.

 

 

 

Užití: 2 čajové lžičky na dva šálky vody 1x denně. Nesladit !

 

 

 

 

 

 

 

1. Bazalka - 2. Brutnák - 3. Heřmánek - 4. Kopřiva - 5. Koriandr - 6. Levandule - 7. Majoránka - 8. Máta kadeřavá - 9. Máta peprná

 - 10. Mateřídouška - 11. Meduňka - 12. Pampeliška - 13. Pelyněk - 14. Přeslička - 15. Růže šípková - 16. Saturejka - 17. Šalvěj

 

 

 

<<  zpět na úvod