Koriandr   /Coriandrum sativum L./

 

Užívaná část: Plod

 

Koriandr se sbírá seřezáním kolíků krátce před úplným dozráním, v době, kdy plody žloutnou

asi tak v srpnu. Nechá se dozrát a dosušit. Vymlátí se a vytřídí.

 

Má kořenitou vůni i chuť, ale sušením se nepříjemné aroma vytrácí.

 

Koriandr povzbuzuje žaludeční a střevní činnost, také usnadňuje vykašlávání. 

 

Pomáhá při pocitu plnosti žaludku, nadýmání, žaludečních křečích a nechutenství.

 

Zevně se používá k ošetření flegmón, vředů, revmatismu a kloubových onemocněních.

 

 

Užití: Jako nálev 2 čajové lžičky rozmačkaných plodů na šálek vody 2–3 x denně.

 

 

 

 

 

 

1. Bazalka - 2. Brutnák - 3. Heřmánek - 4. Kopřiva - 5. Koriandr - 6. Levandule - 7. Majoránka - 8. Máta kadeřavá - 9. Máta peprná

 - 10. Mateřídouška - 11. Meduňka - 12. Pampeliška - 13. Pelyněk - 14. Přeslička - 15. Růže šípková - 16. Saturejka - 17. Šalvěj

 

 

 

<<  zpět na úvod