|
Koriandr /Coriandrum sativum L./
Užívaná část: Plod
Koriandr se sbírá seřezáním kolíků krátce před úplným dozráním, v době, kdy plody žloutnou asi tak v srpnu. Nechá se dozrát a dosušit. Vymlátí se a vytřídí.
Má kořenitou vůni i chuť, ale sušením se nepříjemné aroma vytrácí.
Koriandr povzbuzuje žaludeční a střevní činnost, také usnadňuje vykašlávání.
Pomáhá při pocitu plnosti žaludku, nadýmání, žaludečních křečích a nechutenství.
Zevně se používá k ošetření flegmón, vředů, revmatismu a kloubových onemocněních.
Užití: Jako nálev 2 čajové lžičky rozmačkaných plodů na šálek vody 2–3 x denně.
1. Bazalka - 2. Brutnák - 3. Heřmánek - 4. Kopřiva - 5. Koriandr - 6. Levandule - 7. Majoránka - 8. Máta kadeřavá - 9. Máta peprná - 10. Mateřídouška - 11. Meduňka - 12. Pampeliška - 13. Pelyněk - 14. Přeslička - 15. Růže šípková - 16. Saturejka - 17. Šalvěj
<< zpět na úvod |
|