Pampeliška   /Taraxacum officinale Weber/

 

 

 

Užívaná část: Celá rostlina s kořenem před rozkvětem. Kořen.

 

Celá Pampeliška se sbírá od dubna do května a kořen od října do listopadu.

Suší se rychle a kořen se před sušením opláchne.

Při umělém sušení nemá teplota přesáhnout 50 stupňů.

 

Pampeliška je bez zápachu a má slabě nahořklou chuť.

 

Obsahuje vitamín C a větší množství minerálů.

 

Pomáhá při problémech se žaludkem a žlučníkem, používá se proti zánětům jater a močových cest,

proti ledvinovým kamenům a jako močopudný a protihlístový prostředek.

 

Kořen se také používá po náležité úpravě i jako náhražka kávy.

 

Ve formě šťávy nebo salátu se užívá k jarním bylinným kůrám.

 

 

Užití: Jako čaj - 2 čajové lžičky sušené, řezané natě a kořenu do 2 sklenic studené vody

a nechat vyluhovat. Tuto dávku vypijeme denně.

 

Salát - denně snězte 3 polévkové lžičky.

 

 

 

 

 

 

 

1. Bazalka - 2. Brutnák - 3. Heřmánek - 4. Kopřiva - 5. Koriandr - 6. Levandule - 7. Majoránka - 8. Máta kadeřavá - 9. Máta peprná

 - 10. Mateřídouška - 11. Meduňka - 12. Pampeliška - 13. Pelyněk - 14. Přeslička - 15. Růže šípková - 16. Saturejka - 17. Šalvěj

 

 

 

<<  zpět na úvod