|
Pampeliška /Taraxacum officinale Weber/
Užívaná část: Celá rostlina s kořenem před rozkvětem. Kořen.
Celá Pampeliška se sbírá od dubna do května a kořen od října do listopadu. Suší se rychle a kořen se před sušením opláchne. Při umělém sušení nemá teplota přesáhnout 50 stupňů.
Pampeliška je bez zápachu a má slabě nahořklou chuť.
Obsahuje vitamín C a větší množství minerálů.
Pomáhá při problémech se žaludkem a žlučníkem, používá se proti zánětům jater a močových cest, proti ledvinovým kamenům a jako močopudný a protihlístový prostředek.
Kořen se také používá po náležité úpravě i jako náhražka kávy.
Ve formě šťávy nebo salátu se užívá k jarním bylinným kůrám.
Užití: Jako čaj - 2 čajové lžičky sušené, řezané natě a kořenu do 2 sklenic studené vody a nechat vyluhovat. Tuto dávku vypijeme denně.
Salát - denně snězte 3 polévkové lžičky.
1. Bazalka - 2. Brutnák - 3. Heřmánek - 4. Kopřiva - 5. Koriandr - 6. Levandule - 7. Majoránka - 8. Máta kadeřavá - 9. Máta peprná - 10. Mateřídouška - 11. Meduňka - 12. Pampeliška - 13. Pelyněk - 14. Přeslička - 15. Růže šípková - 16. Saturejka - 17. Šalvěj
<< zpět na úvod |
|