Máta kadeřavá  /Menta crispa auct./

 

 

 

Užívaná část: List a pro domácnost se často používají mladé kvetoucí vršky a listy.

 

Listy máty se sbírají za suchého počasí na počátku květu v poledních hodinách od července do září.

 

Nať se seřezává a listy se sdrhují, suší se ve stínu co nejrychleji, jinak hnědnou.

 

Má silně kořenitý pach a chuť, ale její chuť není chladivá jako při Mátě peprné.

 

Používá se při nechutenství, žaludečních obtížích, křečovitých bolestech, nadýmání a průjmech.

 

Máta kadeřavá povzbuzuje činnost střev, žaludku a žlučníku.

Její účinek je slabší než u Máty peprné.

 

 

Užití: 1 polévková lžíce řezaných listů na půl litru vody 3x denně.

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Bazalka - 2. Brutnák - 3. Heřmánek - 4. Kopřiva - 5. Koriandr - 6. Levandule - 7. Majoránka - 8. Máta kadeřavá - 9. Máta peprná

 - 10. Mateřídouška - 11. Meduňka - 12. Pampeliška - 13. Pelyněk - 14. Přeslička - 15. Růže šípková - 16. Saturejka - 17. Šalvěj

 

 

 

<<  zpět na úvod