Přeslička rolní    /Equisetum arvense L./

 

Užívaná část: Nať

 

Zelenou nať sbíráme od června do září, stromečkovitě větvené lodyhy bez černého oddenku.

 

Suší se na vzdušném místě a doporučuje se jednodenní předsušení na slunci.

 

Přeslička je bez pachu a chuti.

 

Tiší bolesti zastaralých ran a brání vniknutí hnisu do krevního oběhu.

Užívá se při onemocnění plic a vylučovacího ústrojí i při vnitřním krvácení.

 

Přeslička se také používá ke koupelím a k obkladům na špatně se hojící rány, kožním vředům,

při zánětu ústní sliznice a mandlí, zánětu dásní.

 

 

Užití: Čaj - 4 čajové lžičky sušené, řezané natě na 2 sklenice vroucí vody,

pijeme po doušcích 1 x denně.

 

Kloktadlo - 1 polévková lžíce na 1 šálek vody necháme vařit 30 minut.

 

Koupele a obklady - 50g sušeného, řezaného kořene přidáme do 1 šálku vody a necháme vyluhovat.

 

 

 

 

 

 

 

1. Bazalka - 2. Brutnák - 3. Heřmánek - 4. Kopřiva - 5. Koriandr - 6. Levandule - 7. Majoránka - 8. Máta kadeřavá - 9. Máta peprná

 - 10. Mateřídouška - 11. Meduňka - 12. Pampeliška - 13. Pelyněk - 14. Přeslička - 15. Růže šípková - 16. Saturejka - 17. Šalvěj

 

  

 

<<  zpět na úvod