Pelyněk   /Artemisia absinthium L./

 

Užívaná část: Kvetoucí nať bez oddenku.

 

Seřezáváme kvetoucí nezdřevnatělou vrchní část Pelyňku, za suchého počasí v polední době

od června do srpna. Vážeme ji do svazků a sušíme ve stínu. Můžeme ji dosušit i na slunci.

Po sušení je nutné lístky řádně vyčistit.

 

Pelyněk má kořenitou vůní a silně kořenitou, hořkou chuť.

 

Užívá se při nechutenství, pálení žáhy, překyselení žaludku, bolesti v krajině břišní, při zácpě,

střevní nečinnosti, poruchách jater a průtoku žluči, nervovém vyčerpání a proti roupům.

 

Pelyněk se nemá používat v těhotenství.

 

Nadměrné používání Pelyňku může vést ke klinickým poruchám vědomí !

 

 

Užít: 1 čajová lžička sušeného řezaného listí nebo 3 g sušené řezané natě na 1 šálek vroucí vody.

Necháme 3 minuty vyluhovat a pijeme 2 x denně. Nesladit.

 

 

 

 

 

 

 

1. Bazalka - 2. Brutnák - 3. Heřmánek - 4. Kopřiva - 5. Koriandr - 6. Levandule - 7. Majoránka - 8. Máta kadeřavá - 9. Máta peprná

 - 10. Mateřídouška - 11. Meduňka - 12. Pampeliška - 13. Pelyněk - 14. Přeslička - 15. Růže šípková - 16. Saturejka - 17. Šalvěj

 

  

 

<<  zpět na úvod