|
Pelyněk /Artemisia absinthium L./
Užívaná část: Kvetoucí nať bez oddenku.
Seřezáváme kvetoucí nezdřevnatělou vrchní část Pelyňku, za suchého počasí v polední době od června do srpna. Vážeme ji do svazků a sušíme ve stínu. Můžeme ji dosušit i na slunci. Po sušení je nutné lístky řádně vyčistit.
Pelyněk má kořenitou vůní a silně kořenitou, hořkou chuť.
Užívá se při nechutenství, pálení žáhy, překyselení žaludku, bolesti v krajině břišní, při zácpě, střevní nečinnosti, poruchách jater a průtoku žluči, nervovém vyčerpání a proti roupům.
Pelyněk se nemá používat v těhotenství.
Nadměrné používání Pelyňku může vést ke klinickým poruchám vědomí !
Užít: 1 čajová lžička sušeného řezaného listí nebo 3 g sušené řezané natě na 1 šálek vroucí vody. Necháme 3 minuty vyluhovat a pijeme 2 x denně. Nesladit.
1. Bazalka - 2. Brutnák - 3. Heřmánek - 4. Kopřiva - 5. Koriandr - 6. Levandule - 7. Majoránka - 8. Máta kadeřavá - 9. Máta peprná - 10. Mateřídouška - 11. Meduňka - 12. Pampeliška - 13. Pelyněk - 14. Přeslička - 15. Růže šípková - 16. Saturejka - 17. Šalvěj
<< zpět na úvod |
|