Růže šípková   /Rosa canina L./

 

Užívaná část: Korunní plátek, šípek a jádro.

 

Šípky se sbírají v září nebo počátkem října za suchého a slunečného počasí.

 

Suší se co nejrychleji v tenkých vrstvách.

 

Šípek je bez pachu a má nasládle nahořklou chuť. Má velký obsah vitamínu C.

 

Užívá se při onemocnění ledvin a močového měchýře, také při vodnatelnosti, dně, ledvinových

kamenech, průjmu a střevním kataru.

 

 

Užití: 1 až 2 čajové lžičky sušených slupek na ½ l vroucí vody a necháme povařit 10 minut.

 

Při ledvinových kamenech – 1 čajová lžička rozmačkaných jader do 1 šálku vody a necháme

vařit ½ hodiny. Denně ráno i večer vypijeme 1 šálek čaje.

 

 

 

 

 

 

 

1. Bazalka - 2. Brutnák - 3. Heřmánek - 4. Kopřiva - 5. Koriandr - 6. Levandule - 7. Majoránka - 8. Máta kadeřavá - 9. Máta peprná

 - 10. Mateřídouška - 11. Meduňka - 12. Pampeliška - 13. Pelyněk - 14. Přeslička - 15. Růže šípková - 16. Saturejka - 17. Šalvěj

 

   

 

<<  zpět na úvod