Majoránka   /Majorana hortensis Moench/

 

Užívaná část: Nať

 

Sbírá se před květem, seřezáním a suší se ve stínu.

 

Při umělém sušení nemá teplota přesáhnout 40 stupňů.

 

Majoránka urychluje a podporuje trávení zvýšením tvorby žaludečních šťáv, odstraňuje křeče.

 

Ve velkých dávkách působí slabě omamně a také podporuje vylučování moči.

 

Používá se také při nervové slabosti a při nachlazení když majoránku smícháme s květem heřmánku.

 

Pomáhá i na špatně se hojící, mokvavé a zanícené rány jako mast.

 

 

Užití: 1 lžička na šálek vody 1x denně. Nesladit!

 

 

 

 

 

 

 

1. Bazalka - 2. Brutnák - 3. Heřmánek - 4. Kopřiva - 5. Koriandr - 6. Levandule - 7. Majoránka - 8. Máta kadeřavá - 9. Máta peprná

 - 10. Mateřídouška - 11. Meduňka - 12. Pampeliška - 13. Pelyněk - 14. Přeslička - 15. Růže šípková - 16. Saturejka - 17. Šalvěj

 

 

 

 

<<  zpět na úvod