|
Majoránka /Majorana hortensis Moench/
Užívaná část: Nať
Sbírá se před květem, seřezáním a suší se ve stínu.
Při umělém sušení nemá teplota přesáhnout 40 stupňů.
Majoránka urychluje a podporuje trávení zvýšením tvorby žaludečních šťáv, odstraňuje křeče.
Ve velkých dávkách působí slabě omamně a také podporuje vylučování moči.
Používá se také při nervové slabosti a při nachlazení když majoránku smícháme s květem heřmánku.
Pomáhá i na špatně se hojící, mokvavé a zanícené rány jako mast.
Užití: 1 lžička na šálek vody 1x denně. Nesladit!
1. Bazalka - 2. Brutnák - 3. Heřmánek - 4. Kopřiva - 5. Koriandr - 6. Levandule - 7. Majoránka - 8. Máta kadeřavá - 9. Máta peprná - 10. Mateřídouška - 11. Meduňka - 12. Pampeliška - 13. Pelyněk - 14. Přeslička - 15. Růže šípková - 16. Saturejka - 17. Šalvěj
<< zpět na úvod |
|