Mazanec

 

500g polohrubé mouky, špetka soli, 130g mletého cukru, citrónová kůra z jednoho

citronu, špetka muškátového oříšku /nemusí být/, 40g droždí, ¼ l mléka, 3 žloutky,

130g Hery, hrst plátkových mandlí, hrst hrozinek naložených přes noc v rumu,

1 vejce na potření.

 

Těsto: Mouku smícháme se solí, cukrem, citrónovou kůrou, muškátovým oříškem

a přidáme kvásek z vlažného mléka a kvasnic, žloutky a rozehřátou Heru.

Vše dobře promícháme a vypracujeme v tužší těsto, které necháme asi hodinu

a půl kynout. Po nakynutí těsto vyklopíme na zamoučený vál a vmícháme do těsta

hrozinky a mandle. Vše znova zpracujeme a vytvarujeme 1 nebo 2 bochánky.

Na mazanci nožem nařízneme malý křížek a necháme na vymaštěném plechu

20 minut kynout. Pak potřeme vejcem, posypeme trochou mandlí, vložíme do

předehřáté trouby a pečeme asi ¾ hodiny při střední teplotě.

Pokud máme strach, že se nám mazanec bude rozjíždět, můžeme jej obtočit proužkem

pomaštěného alobalu.

 

PS: Je dobré udělat na mazanci křížek, nebude se vám potom nafukovat, tak jako

mě. Já na něj zapomněla. Může se totiž stát, že vám při pečení praskne.

 

 

 

 

 Mazanec

 

 

 

 

- 1 -