|
Mazanec
500g polohrubé mouky, špetka soli, 130g mletého cukru, citrónová kůra z jednoho citronu, špetka muškátového oříšku /nemusí být/, 40g droždí, ¼ l mléka, 3 žloutky, 130g Hery, hrst plátkových mandlí, hrst hrozinek naložených přes noc v rumu, 1 vejce na potření.
Těsto: Mouku smícháme se solí, cukrem, citrónovou kůrou, muškátovým oříškem a přidáme kvásek z vlažného mléka a kvasnic, žloutky a rozehřátou Heru. Vše dobře promícháme a vypracujeme v tužší těsto, které necháme asi hodinu a půl kynout. Po nakynutí těsto vyklopíme na zamoučený vál a vmícháme do těsta hrozinky a mandle. Vše znova zpracujeme a vytvarujeme 1 nebo 2 bochánky. Na mazanci nožem nařízneme malý křížek a necháme na vymaštěném plechu 20 minut kynout. Pak potřeme vejcem, posypeme trochou mandlí, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi ¾ hodiny při střední teplotě. Pokud máme strach, že se nám mazanec bude rozjíždět, můžeme jej obtočit proužkem pomaštěného alobalu.
PS: Je dobré udělat na mazanci křížek, nebude se vám potom nafukovat, tak jako mě. Já na něj zapomněla. Může se totiž stát, že vám při pečení praskne.
- 1 -
|
|