2.
Kávový dort
Těsto:
6 vajec, 4 lžíce horké silné
kávy, 200g mletého cukru, 100g strouhaných ořechů,
120g hrubé mouky, ¼ prášku do
pečiva.
Krém:
400g rozměklého másla, 4
žloutky, 300g mletého cukru, 2 vanilkový cukr,
6 lžíce zchladlé silné kávy.
Příprava těsta:
Žloutky utřeme s prosetým
cukrem do pěny a přidáváme horkou kávu.
Pak po částech vmícháváme
mouku smíchanou s práškem do pečiva a ořechy.
Na závěr do těsta přidáme
tuhý sníh, který tam jemně vmícháme, aby těsto neslehlo.
/doporučuji vmíchat
stěrkou, ne el. šlehačem /
Těsto vlijeme do vymazané a
moukou vysypané formy a pozvolna pečeme.
Já dortovou formu vymazávám
100% tukem a vysypávám zásadně hrubou moukou
a takto připravenou formu
vložím před přípravou těsta do lednice. Korpus se tak lehce
po upečení vyklopí.
Korpus nechávám odležet pod
utěrkou do druhého dne, je pevnější a lépe se sním, pracuje.
Příprava krému:
Máslo utřeme s mletým a
vanilkovým cukrem a pak přidáme žloutky,
na závěr po lžících přidáváme
silnou kávu.
Příprava dortu:
Korpus si 2x prokrojíme,
jemně prolijeme zbytkem kávy smíchané s trochou rumu.
Pak postupně dáváme krém a
korpusy.
Zbytkem krému zahladíme kraje
dortu a obalíme ořechy.
Takto připravený dort vložíme
na hodinu / i déle/ do lednice a posléze nazdobíme.
Krém na zdobení:
1 máslo, 1 puding, ¼ l mléka,
100g mletého cukru, 1 lžičku zchladlého 100% tuku.
Puding uvaříme za stálého
míchání do zhoustnutí a pak vložíme kastrol do studené
vodní lázně a neustále
mícháme do zchladnutí. Když je puding zchlazený, přidáme
do něj lžičku rozpuštěného
100% tuku a pořádně promícháme.
Na závěr přidáme máslo
ušlehané s cukrem a promícháme.
Pro barevnost krému používám
cukrářské barvivo.
Takto připraveným krémem
nazdobíme dort, ale já dávám pod krém na korpus ještě
cukrovou polevu s mléka a
cukru, kterou popřípadě zabarvím, pokud budu na dortu
dělat vzorky.
Cukrová poleva:
1 až 2 lžíce mléka svařím a
pak do něj přidávám mletý cukr do zhoustnutí.
Pár kapek cukr. barviva.
Figurky dělám z marcipánových
špalíků a nebo si figurky koupím, což je ale drahé.
|