1. Karamelový dort
Na těsto
potřebujeme:
6 vajec, 250 g
cukru krupice, 200 g mletých ořechů, 3 lžíce strouhanky, 3 lžíce proseté
polohrubé,
nebo hrubé mouky, ½ sáčku prášku do pečiva.
Na krém
potřebujeme: 1 kondenzované slazené mléko,
1 a
půl másla.
Na povrch
dortu potřebujeme: sekané, nebo na plátky strouhané mandle.
Příprava
krému:
Mléko ponoříme
do vody na stojato do hlubšího kastrolu a vaříme 2-2,5 hodiny
aby mléko
zkaramelizovalo. Potom mléko vyndáme a necháme zchladnout.
Po vychladnutí
ho smícháme s máslem.
Já si mléko
vařím o den dřív, karamel je o to tužší.
Příprava
těsta:
Vejce
vyšleháme s cukrem do pěny, pak přidáme ořechy, strouhanku a mouku
s práškem do
pečiva. Vlijeme do vymazané moukou vysypané formy a vložíme do
trouby
předehřáté na 160’C a pečeme 25 minut. Příkon tepla zvýšíme na 180’C
a necháme dort
dopéct.
Příprava
dortu:
Vychladnutý
korpus 1x prořízneme, potřeme krémem a přiklopíme druhou vrstvou
korpusu, na
který dáme další část krému. Boky dortu lehce potřeme a obalíme ořechy.
Na vrch dortu
dáme nastrouhané nebo nasekané mandle a dozdobíme krémem.
Na zdobení
můžeme použít i ztuženou šlehačku. Lépe je dělat dort o den dřív, krém se
tak lepší
spojí s korpusem.
PS: Protože
jsou u nás doma všichni mlsní, dělám krém z 2 plechovek mléka
a 2 másel.
|