1.  Karamelový dort

 

Na těsto potřebujeme:

6 vajec, 250 g cukru krupice, 200 g mletých ořechů, 3 lžíce strouhanky, 3 lžíce proseté

polohrubé, nebo hrubé mouky, ½ sáčku prášku do pečiva.

 

Na krém potřebujeme: 1 kondenzované slazené mléko, 1 a půl másla.

 

Na povrch dortu potřebujeme:  sekané, nebo na plátky strouhané mandle.

 

Příprava krému:

Mléko ponoříme do vody na stojato do hlubšího kastrolu a vaříme 2-2,5 hodiny

aby mléko zkaramelizovalo. Potom mléko vyndáme a necháme zchladnout.

Po vychladnutí ho smícháme s máslem.

Já si mléko vařím o den dřív, karamel je o to tužší.

 

Příprava těsta:

Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, pak přidáme ořechy, strouhanku a mouku

s práškem do pečiva. Vlijeme do vymazané moukou vysypané formy a vložíme do

trouby předehřáté na 160’C a pečeme 25 minut. Příkon tepla zvýšíme na 180’C

a necháme dort dopéct.

 

Příprava dortu:

Vychladnutý korpus 1x prořízneme, potřeme krémem a přiklopíme druhou vrstvou

korpusu, na který dáme další část krému. Boky dortu lehce potřeme a obalíme ořechy.

Na vrch dortu dáme nastrouhané nebo nasekané mandle a dozdobíme krémem.

Na zdobení můžeme použít i ztuženou šlehačku. Lépe je dělat dort o den dřív, krém se

tak lepší spojí s korpusem.

 

PS: Protože jsou u nás doma všichni mlsní, dělám krém z 2 plechovek mléka

a 2 másel.

 

 

 

Moje dorty